Rapportera missförhållanden
inom Riksrevisionen
Vill du följa upp ett ärende som du redan anmält?
Logga in i Visselblåsarportalen.
Riksrevisionen samarbetar med CRD Protection AB för att möjliggöra anonym rapportering, utredning och uppföljning av eventuella missförhållanden som rör Riksrevisionens verksamhet.
Syftet med visselblåsarfunktionen är att medarbetare och andra med arbetsrelaterad koppling till Riksrevisionen ska kunna rapportera om missförhållanden inom myndighetens verksamhet. Det innebär att du är skyddad mot alla former av repressalier eller hindrande åtgärder mot rapporteringen eller mot dig som person från Riksrevisionens sida. Den rapporterande personens uppgifter är skyddade av sekretess.
Frågor och svar
Vem kan rapportera?
Visselblåsarlagen omfattar och skyddar personer som i ett arbetsrelaterat sammanhang fått ta del av eller inhämtat information om missförhållanden, till exempel:
- Anställda
- Volontärer
- Praktikanter
- Personer eller egenföretagare som utför arbete åt Riksrevisionen (externa konsulter)
- Personer som söker arbete hos Riksrevisionen
- Personer som tidigare tillhört någon av ovanstående personkategorier
Vad kan rapporteras?
Vad kan inte rapporteras?
- Allmänna synpunkter på lönesättning, ledarskap och arbetsmiljö.
- Interna konflikter och förhållanden som enbart handlar om en persons arbets- eller anställningsförhållanden omfattas normalt inte av visselblåsarlagen.
- Anmälningar om säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter enligt säkerhetsskyddslagen.
- Information som rör nationell säkerhet i verksamhet hos en myndighet inom försvars- och säkerhetsområdet.
- Bagatellartade missförhållanden.
Hur kan jag rapportera om missförhållanden?
Det finns olika kanaler för att rapportera missförhållanden. Du kan använda den digitala rapporteringskanalen längre ner på denna sida om du vill vara anonym. Kanalen hanteras av den externa och utomstående leverantören CRD Protection.
Du kan också kontakta Riksrevisionens chefsjurist eller hr-chef via
- E-post: visselblasare@riksrevisionen.se
- Telefon: 08-517 140 00
- Fysiskt möte i Riksrevisionens lokaler, eller
- Brev till Riksrevisionen.
Kan jag vara anonym?
Du kan välja att vara anonym när du gör din anmälan via den digitala rapporteringskanalen. I sådana fall kommer den data som behandlas i samband med rapportering att krypteras. I den digitala rapporteringskanalen sparas inga uppgifter om dig, inte ens ip-adress. Med hjälp av en personlig inloggning till Visselblåsarportalen är det därefter möjligt att helt anonymt och krypterat få återkoppling, komplettera och följa handläggningen av ärendet.
Tänk på att eventuella bilagor till din anmälan kommer vara läsbar i sin helhet av chefsjuristen och hr-chefen hos Riksrevisionen. Om du vill vara fortsatt anonym måste ditt namn och andra uppgifter som kan identifiera dig utelämnas i de dokument som du bifogar med din anmälan. Detta inkluderar också eventuell metadata, det vill säga uppgifter om vilken person eller användare som skapat eller redigerat filen.
Alla uppgifter som direkt eller indirekt kan identifiera dig som visselblåsare omfattas av sekretess eller tystnadsplikt.
Om ditt tips inte ligger inom ramen för visselblåsarlagen, till exempel om det handlar om missförhållanden som inte är av allmänintresse, kommer du att få återkoppling med information om vart du kan vända dig med ditt ärende.
Så rapporterar du missförhållanden
- För att rapportera fyller du i formuläret längst ner på denna sida. Du redogör för det misstänkta missförhållandet och vilka omständigheter som styrker missförhållandet, samt ger förslag på utredningsåtgärder. Tänk på att du, för att omfattas av lagens skydd, måste ha skälig anledning att anta att upplysningarna om missförhållandena är sanna och att det måste finnas ett allmänintresse av att dessa missförhållanden kommer fram.
- När du skickat in anmälan får du en bekräftelse och ett lösenord som ger dig möjlighet att anonymt logga in i Visselblåsarportalen för att ta del av löpande återkoppling och följdfrågor. I portalen kan du bifoga bilder och dokument till stöd för din anmälan.
- Efter mottagen anmälan får du återkoppling från Riksrevisionen via ett meddelande i Visselblåsarportalen. Du får information om vad nästa steg i handläggningen av ärendet blir. Det är vanligt att du uppmanas svara på en del kompletterande följdfrågor.
- Tänk på att din anmälan kommer vara läsbar i sin helhet av chefsjuristen och hr-chefen hos Riksrevisionen. Om du vill vara fortsatt anonym måste ditt namn och andra uppgifter som riskerar att identifiera dig utelämnas i de dokument som du bifogar med din anmälan.
Spara användarnamn och lösenord
Kom ihåg att spara användarnamn och lösenord när du skickat in din anmälan. Du kan logga in regelbundet för att anonymt följa ditt ärende och svara på följdfrågor från ansvarig utredare.
Inom sju dagar får du återkoppling på att ditt ärende mottagits. Vid frågor om den digitala rapporteringskanalen kan du vända dig till visselblas@crdprotection.com.
För övriga frågor kan du kontakta Riksrevisionen.
En anmälan ska innehålla:
- En så detaljerad beskrivning som möjligt av vad missförhållandena består av.
- Konkreta uppgifter om när och var missförhållandena ägt rum, samt vem eller vilka som drabbats, om du känner till det.
- Uppgift om vem eller vilka som gjort sig skyldiga till missförhållandena, om du känner till det.
- Uppgifter eller dokument till stöd för det du påstår eller förslag på konkreta utredningsåtgärder. Utredarens huvuduppgift är att undersöka om dina uppgifter går att bekräfta. Det är av största vikt att du som visselblåsare bidrar med alla upplysningar som kan underlätta utredningen.
- Uppgift om ytterligare vittnen eller personer som kan ha kännedom om missförhållandet.
Ange om du misstänker att chefsjuristen eller hr-chefen som hanterar din anmälan är berörd av anmälan, till exempel om det finns en intressekonflikt.