Visselblåsa till DO
Vill du följa upp ett ärende som du redan anmält?
Logga in i visselblåsarportalen.
Du har möjlighet att rapportera missförhållanden eller misstanke om missförhållanden inom Diskrimineringsombudsmannens verksamhet. Det kallas för visselblåsning. På den här sidan kan du läsa hur du gör för att rapportera missförhållanden i formuläret som finns längst ner på denna sida.
Diskrimineringsombudsmannen samarbetar med en leverantör, CRD Protection AB. CRD Protection har en heltäckande visselblåsartjänst. Tjänsten ger möjlighet för rapporterande personer att rapportera anonymt och att de kan vara fortsatt anonyma vid handläggningen av rapporten. CRD Protection bidrar också med oberoende utredning och uppföljning av ärenden.
Frågor och svar
Vem kan rapportera?
Visselblåsarlagen omfattar och skyddar personer som i ett arbetsrelaterat sammanhang fått ta del av eller inhämtat information om missförhållanden, till exempel:
- Anställda
- Volontärer
- Praktikanter
- Personer eller egenföretagare som utför arbete åt Diskrimineringsombudsmannen (externa konsulter)
- Personer som söker arbete hos Diskrimineringsombudsmannen
- Personer som tidigare tillhört någon av ovanstående personkategorier
Vad kan rapporteras?
Vad kan inte rapporteras?
- Allmänna synpunkter på lönesättning, ledarskap och arbetsmiljö.
- Interna konflikter och förhållanden som enbart handlar om en persons arbets- eller anställningsförhållanden omfattas normalt inte av visselblåsarlagen.
- Anmälningar om säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter enligt säkerhetsskyddslagen.
- Information som rör nationell säkerhet i verksamhet hos en myndighet inom försvars- och säkerhetsområdet.
- Bagatellartade missförhållanden.
Hur kan jag rapportera om missförhållanden?
Du kan också kontakta CRD Protection via
- E-post: visselblas@crdprotection.com
- Telefon: 090-77 79 00
- Personligt möte, eller
- Brev till CRD Protection, Norra Obbolavägen 89, 904 22 Umeå.
Kan jag vara anonym?
Om du vill vara anonym måste ditt namn och andra uppgifter som kan identifiera dig utelämnas i de dokument som du bifogar med din anmälan. Detta inkluderar också eventuell metadata, det vill säga uppgifter om vilken person eller användare som skapat eller redigerat filen.
Alla uppgifter som direkt eller indirekt kan identifiera dig som visselblåsare omfattas av sekretess eller tystnadsplikt.
Du kan också välja att vara anonym för visselblåsarfunktionen internt på DO men lämna dina kontaktuppgifter till CRD Protection via visselblåsarportalen. CRD Protection avidentifierar informationen som lämnas till visselblåsarfunktionen internt på DO.
Om ditt tips inte ligger inom ramen för visselblåsarlagen, till exempel om det handlar om missförhållanden som inte är av allmänintresse, kommer du att få återkoppling med information om vart du kan vända dig med ditt ärende.
Så rapporterar du missförhållanden
För att rapportera fyller du i formuläret längst ner på denna sida. Du redogör för det misstänkta missförhållandet och vilka omständigheter som styrker missförhållandet, samt ger förslag på utredningsåtgärder.
Tänk på att du, för att omfattas av lagens skydd, måste ha skälig anledning att anta att upplysningarna om missförhållandena är sanna och att det måste finnas ett allmänintresse av att dessa missförhållanden kommer fram.
När du skickat in anmälan får du en bekräftelse och ett lösenord som ger dig möjlighet att anonymt logga in i visselblåsarportalen för att ta del av löpande återkoppling och följdfrågor. I portalen kan du bifoga bilder och dokument till stöd för din anmälan.
Efter mottagen anmälan får du återkoppling från CRD Protection via ett meddelande i visselblåsarportalen. Du får information om vad nästa steg i handläggningen av ärendet blir. Det är vanligt att du uppmanas svara på en del kompletterande följdfrågor.
Om du vill vara anonym måste ditt namn och andra uppgifter som riskerar att identifiera dig utelämnas i de dokument som du bifogar med din anmälan.
Hur är Diskrimineringsombudsmannens visselblåsarfunktion sammansatt och vilket mandat har den?
Diskrimineringsombudsmannen har en visselblåsarfunktion. Visselblåsarfunktionen består av interna behöriga personer och de externa behöriga personerna på CRD Protection. De interna behöriga personerna har som huvudsaklig uppgift att som behörig enhet ta del av de ärenden som inkommer och i samråd med CRD Protection fatta beslut om åtgärder inom ramen förhanteringen av respektive rapporteringsärende.
De interna behöriga personerna består av de personer som innehar nedanstående befattningar inom Diskrimineringsombudsmannen. Verksjuristen är sammankallande och kontaktperson för CRD Protection.
- Verksjurist
- HR-specialist
- HR-chef
- Chef för verksamhetsstöd
Misstänks en behörig person vara jävig i förhållande till anmälans innehåll deltar denne inte över huvud taget i handläggningen. Om du redan på förhand misstänker att jäv föreligger är det viktigt att nämna detta redan när du lämnar in din visselblåsning.
Om de interna behöriga personerna inom ramen för handläggningen av ett ärende bedömer att det föreligger skäl för en annan funktion eller företrädare inom Diskrimineringsombudsmannen att vidta fortsatta åtgärder i anledning av det som har framkommit i ärendet, ska de uppgifter som är nödvändiga för att åtgärden ska kunna vidtas tillhandahållas enheten eller företrädaren, förutsatt att detta står i överensstämmelse med lagstiftningens ändamål.
Hur ser rollfördelningen och informationsöverföringen ut mellan de interna behöriga personerna på Diskrimineringsombudsmannen och de externa behöriga personerna på CRD Protection?
CRD Protection ansvarar för mottagning, bedömning och handläggning av inkomna anmälningar, samt all kommunikation med visselblåsaren. Efter samråd med de interna behöriga personerna på Diskrimineringsombudsmannen kan CRD Protection komma att tilldelas ett oberoende utredningsmandat och ansvarar då för utredningen som helhet, vilket innefattar av beslutade utredningsåtgärder samt efterföljande slutsatser och rekommendationer.
Ett tungt vägande skäl till att låta en leverantör ansvara för visselblåsarfunktionen är möjligheten att erbjuda dig som visselblåsare anonymitet och ett större mått av trygghet och oberoende. Därför råder, vad gäller din identitet och dina personuppgifter, tystnadsplikt för CRD Protection gentemot Diskrimineringsombudsmannen. Vidare avgör CRD Protection självständigt om något i den information du lämnat riskerar att indirekt identifiera dig på ett oönskat sätt. Detta innebär att det också finns möjlighet för dig att komplettera din anmälan per telefon eller genom videomöte, allt med fortsatt anonymitet.
Hur ser skyddet för mig som visselblåsare ut i övrigt?
Av den nya visselblåsarlagen följer att skyddet för visselblåsaren stärkts och det innebär att Diskrimineringsombudsmannen, vid äventyr av skadestånd, inte får hindra eller försöka hindra dig från att anmäla.
Diskrimineringsombudsmannen får heller inte, i någon form, vidta repressalier mot dig eller dina anhöriga, eller mot tredje man som bistått dig vid anmälandet, så länge du inte därigenom gjort dig skyldig till brott. Vidare är det förbjudet för Diskrimineringsombudsmannen att efterforska din identitet.
Vid sidan av visselblåsarlagstiftningen gäller de grundlagsskyddade rättigheterna till meddelar- och anskaffarfrihet, samt tillhörande efterforsknings- och repressalieförbud. Dessa rättigheter finns i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.
Tystnadsplikt och röjande av sekretessbelagda uppgifter
Uppgifter som omfattas av tystnadsplikt, dock ej av kvalificerad* sådan, får röjas om du har skälig anledning anta att det är nödvändigt för att avslöja missförhållandet. Märk väl att även om uppgifterna får utlämnas, gäller detta inte handlingarna i vilka de förekommer.
Du har även rätt att inhämta information som du egentligen inte har rätt att ta del av, så länge inhämtandet inte utgör brottslig handling och är nödvändigt för att avslöja missförhållandet.
*Uppgifter som enligt offentlighets- och sekretesslagen är skyddade av kvalificerad tystnadsplikt, rörande sådant som rikets säkerhet eller känsliga hälsouppgifter, får aldrig lämnas ut, ej heller muntligt.
Kan min ip-adress spåras? Kan jag skicka in min anmälan från vilken dator eller telefon som helst?
CRD Protection sparar inga som helst ip-adresser eller uppgifter om den som använder visselblåsarportalen. För uppdragsgivarens del kan i vissa fall en förteckning föras över vilka webbplatser dess anställda besöker i tjänsten. Om du misstänker att så är fallet kan du, för ytterligare skydd för din identitet, använda en dator eller enhet utanför arbetsgivarens nätverk när du lämnar in din anmälan eller loggar in i visselblåsarportalen.
Spara användarnamn och lösenord
Kom ihåg att spara användarnamn och lösenord när du skickat in din anmälan. Du kan logga in regelbundet för att anonymt följa ditt ärende och svara på följdfrågor från ansvarig utredare.
Inom sju dagar får du återkoppling på att ditt ärende mottagits. Vid frågor om visselblåsarfunktionen kan du vända dig till visselblas@crdprotection.com.
En anmälan ska innehålla:
- En så detaljerad beskrivning som möjligt av vad missförhållandena består av.
- Konkreta uppgifter om när och var missförhållandena ägt rum, samt vem eller vilka som drabbats, om du känner till det.
- Uppgift om vem eller vilka som gjort sig skyldiga till missförhållandena, om du känner till det.
- Uppgifter eller dokument till stöd för det du påstår eller förslag på konkreta utredningsåtgärder. Utredarens huvuduppgift är att undersöka om dina uppgifter går att bekräfta. Det är av största vikt att du som visselblåsare bidrar med alla upplysningar som kan underlätta utredningen.
- Uppgift om ytterligare vittnen eller personer som kan ha kännedom om missförhållandet.
Redovisa även om du misstänker att någon eller några i den grupp hos verksamhetsutövaren som CRD Protection arbetar tillsammans är föremål för jäv.